Mountain World
ПЛАНИНСКИ СПОРТОВЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЯ
Начало Трекинги Пътешествия Изкачвания Календар Магазин Книжарница Кой какво Пътеводител Статии Новини Видео Галерии Контакти
В момента е: Нед Авг 18, 2019 8:18 pm Български English
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Екипът на Планински свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване със специализираният сайт за хора с приключенски дух и жажда за пътешествия, онлайн от 1 януари 2005 година

ТОП ОФЕРТИ:
Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango 5830 лв.   
Техничен трекинг в Шотландия и остров Скай 1610 лв.   
Зимно изкачване на връх Мусала 80 лв.   
Преход до върховете Куклите, Зъбът и Бегова капа в Пирин 80 лв.   
Трекинг в албанската част на планината Проклетия с изкачване на върховете Ма ... 570 лв.   ВАЖНА НОВИНА

Да, ЧилиКапитал  |  Публикувана на Пет Мар 09, 2018 3:14 pm


Основателят на компанията за туристическо облекло The North Face подарява един милион акра земя за създаване на национални паркове в Чили.

На половин планета разстояние от Пирин, където през март поради немарливостта на няколко души се отрови почти цяла колония от редкия вид белоглави лешояди, през същия месец вниманието на малка група хора кулминира в голям жест за природата. Териториите на природните паркове в Чили се увеличиха с 11 хиляди акра с помощта на най-голямото дарение на частна земя към държава. Зад инициативата стоят основателите на един от най-успешните аутдор брандове The North Face - Кристин и Дъглас Томпкинс и тяхната фондация Tompkins Conservation.

Двойката предприемачи изкупуват големи парчета земя в областта Патагония от години. Те вече са помогнали за създаването на пет национални парка в Чили. През март Кристин Томпкинс дари един милион акра земя на чилийското правителство, което пое ангажимент да добави още 10 пъти по толкова и да създаде защитена територия с площта на Швейцария. Жестът е общ план и желание с партньора й Дъглас Томпкинс, който загина в инцидент с каяк през 2015 г. на 72-годишна възраст.

"Националните паркове са въпрос на социалната справедливост - без значение кой си, да имаш достъп до шедьоврите в твоето общество. Ако просто купиш огромно парче земя и сложиш катинар на вратата, изпускаш огромна част от въздействието, което можеш да имаш, когато заведеш хората до тези пейзажи и им помогнеш да се почувстват част от природния свят", казва в официално обръщение Кристин Томпкинс, която е бивш изпълнителен директор на конкурентната фирма за облекла Patagoniа.

Фондацията Томпкинс се бори за мрежа от общо 17 защитени райони на цялата територия на страната. Изсичаните с десетилетия терени трябва да бъдат залесени, а изчезващите животински видове отново да намерят дом. "Предложението ни е за "маршрут от паркове", който да обхваща 1500 мили от Пуерто Монт до Кейп Хорн. Така ще опазим дивата природа на Патагония и ще дадем възможност за икономическо развитие на южната част на Чили.

Потенциалът на екологичния туризъм в този район е 270 милиона приходи и 43 хиляди работни места на година", изчисляват от фондацията. Ако планът се осъществи, Чили ще стане сред държавите с най-голям дял защитени територии в света.

Отношенията на фондацията с Чили не винаги са вървели толкова гладко. Томпкинс работят в района от 25 години и за това време са обвинявани, че искат да разцепят страната на две, за да направят нова държава, както и че са шпиони на ЦРУ със задача да проникнат в чилийското правителство.

Дъглас Томпкинс отваря първия магазин за планинска екипировка The North Face през 1966 г. в Сан Франциско. След две години продава бизнеса си за 50 хиляди долара и създава Esprit - друг успешен бранд за облекло.

В началото на 90-те години Томпкинс се жени за бившата състезателка по ски и бивш изпълнителен директор на Patagoniа Кристин Макдивит. С времето двамата купуват общо над 2.2 млн. акра земя в Чили, където се преместват да живеят.


Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" предлага Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено и парка Торес дел Пайне


Споделяне във FacebookВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ОЩЕ НОВИНИ ОТ Екология ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦА:Интересно !!!


  • 09/03/2018

    Да, Чили

    коментара


    Към новината
    Основателят на компанията за туристическо облекло The North Face подарява един милион акра земя за създаване на национални паркове в Чили. На половин планета разстояние от Пирин, където през март поради немарливостта на няколко души се отрови почти цяла колония от редкия вид белоглави лешояди, през същия месец вниманието на малка група хора кулминира в голям жест за природата.Последни новини !!!Любопитно:
Сняг в пустинята Сахара () - 13/01/2018

Атракции:
Заклещения камъв в Kjerag, Норвегия () - 06/04/2017

Политика:
Кабинетът промени тарифата за таксите в туризма () - 24/01/2017

Атракции:
Прекестолен - най-красивата отвесна скала в света () - 18/03/2016

Събития:
Изложба "Нощ над България" () - 10/07/2015

Политика:
Дават до три еделвайса за категоризация на хижите () - 06/04/2015

Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 0 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Alpine Guides  -  Вертикален свят

Facebook  -  Google+

Вертикален Свят © Copyright 2005-2019

Sitemap