Начало България По света Статистики Дневник Главен сайт Школа
В момента е: Сря Яну 24, 2018 9:20 am BG UK
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Пътеводителя е асоцииран сайт на Travel Guide, имащ за цел да предостави подробна информация за планинските райони в България и по света.
Пирин
Планините по света  -  Пирин
Маршрути
#    Маршрути Време

- В оранжево са оцветени тези маршрути, които са добавени или актуализирани преди 10 дни.
Сортиране   
Обща характеристика на планината
Видяна 10487 пъти  |  Информацията е обновена на Сря Май 05, 2010 5:31 pm
ФИЗИКОГЕОГРАФСКИ БЕЛЕЖКИ

Пирин планина се издига величествено в югозападната част на България между реките Струма (на запад) и Места (на изток), седл. Предел (на север) и Парилската седловина (на юг). Планината представлява най-величественият хорст в нашата страна. Основната му посока на простиране е северозапад-югоизток.

Пирин се ограничава на север от Раблова река, седл. Предел (1140 м), която го отделя от другата красавица - Рила, и реките Еловица и Градевска. На изток се ограничава от Разложката (Мехомийската) котловина, пролома Момина клисура и Гоцеделчевската (Неврокопската) котловина. Южната граница е долното течение на р. Пиринска Бистрица и притокът й Голешевска река, Парилската седловина (1170 м), която го отделя от планината Славянка (Алиботуш), р. Буровица и р. Мътница. На запад граничи със Симитли-Брежанската котловина, Кресненската клисура и Петричката котловина.

През хилядолетията Пирин е бил познат под най-различни имена: Орбелус (Орбел) - тракийското име, означаващо снежна планина; Юденица - старославянското име (от юди, самодиви, които обитавали планината); Перун - славянското име, свързано с бог Перун, който според славянската митология е живял на вр. Вихрен и хвърлял своя огън (гръмотевици); Бериде - турското име на планината. Според Антон Страшимиров е произлязло от разперен. Гледана от Банско, централната част на Северен Пирин изглежда разперена.

Най-ново тълкуване за името на планината даде акад. Вл. Георгиев в труда си „Значение на съвременната топонимия за обяснението на древните географски названия" (Изв. Инст. бълг. език, кн. XIV, 1967 г., стр. 16): „Пирин произхожда от хетската дума „перунаш" - скала, и тракийското име Перинтус или Пиринтос". К. Георгиев смята, че доводите на акад. Вл. Георгиев са доста силни и убедителни.

По височина Пирин е втора планина у нас (след Рила) и трета на Балканския полуостров (след Олимп в Гърция). Височинните пояси на територията му се разпределят така: 25% от 600 до 1000 м, 38% от 1000 до 1600 м, 24% от 1600 до 2200 м и 13% над 2200 м. Има 3 върха над 2900 м (Вихрен, Кутело и Кутело II), 7 над 2800 м, 14 над 2700 м, 32 над 2600 м и около 40 над 2500 м. Общата площ на планината е 1210 кв. км.

Пирин е имал много изследователи - чужденци и българи. Едни от най-старите сведения за Орбел (Пирин заедно с Осоговската планина) дава Страбон. Макар и кратки, бележки за планината дава турският пътешественик Хаджи Калфа (XVII в.). Първите научни изследвания се извършват през първата половина на XIX в. предимно от чужденци (до 1912 г. Пирин бе в границите на Османската империя). Изследователи на Пирин са били ботаникът Фридрихщел, геолозите Ами Буе и Август Викенел, Фр. Тоула, Йован Цвийч, П. Янкович, Л. Адамович, К. Остерних (по време на I световна война), проф. Д. Яранов и др.

След Балканската война, когато Пиринският край бе присъединен към България, планината започва да се проучва от български учени. Една от най-плодотворните експедиции за изучаването на планината (1915 г.) бе съставена от палеонтолога проф. П. Бакалов, ботаниците Ив. Урумов и Б. Ахратов, зоолозите д-р Ив. Буреш, П. Дренски и Д. Илчев, ботаника миколог Ал. Радославов. Данните от техните изследвания се ползват и до днес.

Плодотворни изследователи на Пирин са професорите Ж. Радев, Г. Бончев, Л. Ранков, Н. Стоянов, Б. Стефанов, Ст. Петков, Стр. Димитров, Ал. Вълканов, Г. К. Георгиев и др. Най-много данни за геоложкия строеж и тектониката на Пирин са представени от геоложката бригада на Главно управление за геоложки и минни проучвания (1959 г.)

Едни от най-полезните хидроложки изследвания са тези на Научноизследователския институт по хидрология и метеорология, в които се дават най-точни данни за „пиринските очи", прелестта на планината. Изследователите и авторите К. Иванов, Ап. Сотиров и Д. Воденичаров с поместените проучвания на Ал. Вълканов, подпомогнати от техниците К. Ангелов, М. Колева, В. Гидиков, В. Пейчинов, В. Бурова и Д. Алексиев от секция „Хидрология" при института, и с помощта на рецензентите проф. Илия Гаджански и ст.н.с. Любомир Цветков разработиха този ценен труд. В него са застъпени хидроложката, морфометричната, температурната и хидрохимическата характеристика на езерата. На тези и на другите изследователи на Пирин можем да благодарим, защото и сега, а и за в бъдеще ще ползуваме техните трудове.

Най-старите скали в Пирин са метаморфните, представени от две серии - долна и горна. Долната метаморфна серия в долната част е изградена от гранитогнайси (очни и биотитови), в средната - от амфиболити с гнайси и шисти, в горната част - от гнайси, шисти, амфиболити и мрамори. Горната серия в долните и средните етажи е представена от гнайси и шисти, като най-горните им части са изградени от мрамори. По-голямата част от планинската площ (62%) е заета от гранити с палеозойска и мезозойска възраст.

Геоморфоложкото развитие на Пирин също е проучвано от различни автори. Херберт Луис (1926-1928 г.), съставител на карта за Пирин, съветският геоморфолог Инокенти Герасимов и Вл. Попов пишат за двукратно заледяване на планината (риско и вюрмско). Т. Ненов през 1969 г. привежда неоспорими доказателства за това. Херберт Луис определя и надморската височина на снежната граница на 2200 м в северните части и 2300 м за южните.

Пирин се характеризира със заравнености по склоновете и високите му върхове - т. нар. денудационни повърхнини. Те са образувани по време на продължителните периоди на континенталното развитие на планината. Денудационните повърхнини в Пирин имат три различни надморски нива: най-високата (младомиоценската) е от 2400 м до 2600 м (Седелец, Стъпалата, Котешки чал, Палашица, Овча поляна, Каменица и др.) и две по-ниски - на 1600 м (староплиоценска) и на 1200 м (младоплиоценска).

Своята неописуема красота Пирин дължи на плейстоцена (квартернера), когато е бил заледяван. Благодарение на продължителната екзарация (ледникова дейност) сега се наслаждаваме на причудливите форми на гребените Средоноса, Дончови караули, Ушиците със Стражите, Дженгал, на каменните върхове красавци Муратов връх, Газей, Момин двор, Кралев двор, Каменица, Яловарника, Куклите, Синаница, Момин връх.

Издълбаните шеметни бездни и ледникови долини, дълбоките циркуси, повечето окичени с брилянтни езерни огърлици и най-добре изразени в североизточните склонове на планината, й придават алпийски вид, съперничещ не само на Рила, но и на Алпите, Високите Татри и други европейски планини. Най-големи са циркусите Бански Суходол, БъндеВажна новина !!!


  • 13/01/2018

    Сняг в пустинята Сахара

    коментара


    Към новината
    Съществуват множество феномени, за които определено не чуваме често, а още по-рядко виждаме с очите си, дори на снимка. Днес ще ви разкажем за едно подобно явление, което сякаш идва от фентъзи филм или книга, описващи пост-апокалиптичен сценарий. Снежна буря в пустинята Сахара превърна нормалния песъчен пейзаж в картина, която прилича повече на арктическата тундра, след като в някои областите на Алжир н ...Последни новини !!!Атракции:
Заклещения камъв в Kjerag, Норвегия () - 06/04/2017

Политика:
Кабинетът промени тарифата за таксите в туризма () - 24/01/2017

Атракции:
Прекестолен - най-красивата отвесна скала в света () - 18/03/2016

Събития:
Изложба "Нощ над България" () - 10/07/2015

Политика:
Дават до три еделвайса за категоризация на хижите () - 06/04/2015

Любопитно:
Заклещената скала, от която косите ви ще настръхнат () - 27/03/2015
Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 0 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Школа  -  Teambuilding Extreme  -  Вертикален свят  -  Приключенски свят  -  Climbing

Travel.bg  -  Почивка.bg  -  Дисаги  -  Мрежа от приятели  -  Транспорт  -  Visit to Bulgaria  -  Туризъм България
Работа  -  Bultourism.com  -  Хороскопи  -  Китен  -  Idi.bg  -  Adventure.bg  -  Следвай.ме  -  Запознанства
Board.bg  -  Tripi.bg

Вертикален Свят © Copyright 2005-2018

Sitemap