Начало България По света Статистики Дневник Главен сайт Школа
В момента е: Сря Яну 24, 2018 9:28 am BG UK
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Пътеводителя е асоцииран сайт на Travel Guide, имащ за цел да предостави подробна информация за планинските райони в България и по света.
Беласица
Планините в България  -  Беласица
Върхове
#    Върхове Височ.

- В оранжево са оцветени тези върхове, които са добавени или актуализирани преди 10 дни.
Сортиране   
Обща характеристика на планината
Видяна 7276 пъти  |  Информацията е обновена на Пет Юни 03, 2011 5:09 am
Беласица е планина в областта Македония. Тя е част от Осоговско-Беласишката планинска група. Понастоящем е поделена между Гърция (около 45%), Република Македония (около 35%) и България (около 20%). Общата площ на планината е 670 кв км. От двете гръцки имена Керкини е предполагаемото антично име, а Белес е модерното, произлязло от българското.


География

Беласица се простира по посока изток-запад. Дължината и е 63 км, а средната ширина 7-9 км. На север Беласица граничи с долината на река Струмешница, на изток с Рупелското дефиле, на юг със Серското поле и на запад с Костуринската седловина.

В структурно-геоложко отношение Беласица представява типичен линеен хорст. Тя се оформя като планински блок през плиоцена между два паралелни разседа, които я ограждат от север и юг, т.е. издига се хорстово, а съседните полета потъват. По тази причина река Струма на гръцка територия рязко сменя южното си направление със западно, успоредно на южния разсед.

Гледана от север от долината на река Струмешница или от юг от Серското поле, Беласица се издига като внушителна стена. Планинското било е тясно, остро, на места скалисто или покрито с пасища. Южните склонове са скалисти, стръмни и слабо залесени, докато северните са гористи, прорязани от много дълбоки долове и буйни реки и потоци с малки водопади. Страничните ридове са къси и стръмни. Най-високата точка на Беласица е връх Радомир (2029 м). Други високи върхове са: Конгур или Голям Конгур (1951 м), Дебело бърдо (1951 м), Лозен (1898 м) и Тумба (1880 м), при който се събират границите на държавите България, Гърция и Република Македония. От всички върхове на билото се откриват чудесни панорамни гледки.

По билото на Беласица са разположени няколко планински прохода, най-важният от които е Демир капия (1686 м). В миналото те са имали местно значение, но сега поради граничното положение на планината са неизползваеми.

Беласица е изградена главно от метаморфни скали - амфиболити, различни видове шисти, гранитогнайси, гранити, гнайси и други.

Климатът на Беласица е планински с по-меки черти в сранение с по-високите и по-северно разположени български планини. Над 1000 м н.в. средноянуарските температури са ок. -1 , -7 С, а средноюлските темпертури от +14 до + 20 С , а валежите са в границите 700 - 1000 мм. Поради орографския ефект валежите в подножието и среднопланинските склонове на Белсица достигат 1000 мм. Снежната покривка във високите части се задържа няколко месеца. Преобладаващите ветрове са северозападни, като през пролетта по северното подножие на планината се наблюдава топлият поривист вятър фьон.

За подножието на планината са характерни канелените горски почви, а във височина кафявите горски и планинско-ливадните почви.

Северното подножие на планината, известно с името Подгорие е оформено от дебели наносни пластове, които задържат обилни водни запаси. В полите на Беласица са разположени редица села.


Флора и фауна

Флората на Беласица е съставена от около 1200 растителни вида, което представлява приблизително 1/3 от флората на България. В българския участък на планината са установени 102 вида с високо консервационно значение, от които 24 вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие, 25 са балкански ендемити, 2 - български, 38 вида са включени в Червената книга на България, а 29 са защитени от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).Сред редките растителни видове тук са френска жълтица, планинско подрумиче, стоянова теменуга, дилянова мишовка и др.

Голямо богатство на Беласица са широколистните гори и особено питомният кестен, който вирее изключително на север от главното било до към 900-1000 м. Кестените оформят горски пояс по планинския склон с дължина около 45 км. Те обикновено са смесени с гори от бук. Над тях е разположен буковият пояс, до около 1700 м. Дъбът също е разпространен в ниските части. Рядко се среща ела и бял бор. В субалпийския пояс на планината растът нискостеблена хвойна и боровинки. Има и множество пасища.

Безгръбначната фауна е изключително богата на видове. Установени са 36 ендемитни, 44 редки и 3 реликтни вида. Беласица дава убежище и на множество гръбначни животни - 8 вида земноводни, 15 вида влечуги, 120 вида птици и над 50 вида бозайници.

Югозападно от Петрич на площ от 1312 хектара е разположен резерват Конгура в който са запазени естествени екосистеми от бук и питомен кестен.


Природен парк Беласица

Беласица е най-новият природен парк в България и обхваща по-голямата част от българския дял на планината Беласица. Той е обявен със заповед № РД-925 от 28 декември 2007 година на Министъра на околната среда и водите. Общата му площ е 117 324,318 дка. Общата му площ заема 11732.4 хектара. Към защитената територии спада и резерват Конгура, който запазва режима си. Дирекцията на парка се намира в село Коларово.

Обявяването на тази защитена територия е с цел опазване на вековните гори, съставени основно от обикновен бук и обикновен кестен, както и естествени чинарови местообитания, защитени и ендемични растителни и животински видове, като обикновен тис, бодливолистен джел, планински явор, карстова люцерна, албански крем, белогръб кълвач, черен кълвач и други, както и уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на Беласица.

Природен парк Беласица включва землищата на селата от Подгорието - Габрене, Скрът, Ключ, Яворница, Камена, Самуилово, Коларово, Беласица и град Петрич, всички разположени на територията на община Петрич, област Благоевград. Към защитената територии се числи и резерват Конгура, който запазва режима си.

Дирекцията на парка се намира в село Коларово и е подчинена на Изпълнителната агенция по горите към Министерството на земеделието и храните.


Туризъм

През последните няколко години от почти непозната планина, Беласица се превърна в една от предпочитаните дестинации за пешоходен туризъм. Основните туристически маршрути в българския участък на планината са маркирани с лентова маркировка с определен цвят. Поради факта, че до скоро Беласица беше "затворена" планина в нея има малко места за настаняване на туристи. От 2001 година през месец август ежегодно се организира международен туристически поход за изкачването на върх Тумба под мотото "Балкани без граници". В българската част на планината са изградени 2 туристически хижи, втората от които е бивша гранична застава:

* Беласица, 720 м, 65 места;
* Конгур, 1284 м, 43 места.

Основен изходен пункт за изкачването на Беласица в българската и част е град Петрич, както и селата Самуилово, Ключ и Скрът. Най-удобни изходни пункове на територията на Република Македония са селата Смолари и Банско.


Карта с разположение на върховете

Важна новина !!!


  • 13/01/2018

    Сняг в пустинята Сахара

    коментара


    Към новината
    Съществуват множество феномени, за които определено не чуваме често, а още по-рядко виждаме с очите си, дори на снимка. Днес ще ви разкажем за едно подобно явление, което сякаш идва от фентъзи филм или книга, описващи пост-апокалиптичен сценарий. Снежна буря в пустинята Сахара превърна нормалния песъчен пейзаж в картина, която прилича повече на арктическата тундра, след като в някои областите на Алжир н ...Последни новини !!!Атракции:
Заклещения камъв в Kjerag, Норвегия () - 06/04/2017

Политика:
Кабинетът промени тарифата за таксите в туризма () - 24/01/2017

Атракции:
Прекестолен - най-красивата отвесна скала в света () - 18/03/2016

Събития:
Изложба "Нощ над България" () - 10/07/2015

Политика:
Дават до три еделвайса за категоризация на хижите () - 06/04/2015

Любопитно:
Заклещената скала, от която косите ви ще настръхнат () - 27/03/2015
Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 0 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Школа  -  Teambuilding Extreme  -  Вертикален свят  -  Приключенски свят  -  Climbing

Travel.bg  -  Почивка.bg  -  Дисаги  -  Мрежа от приятели  -  Транспорт  -  Visit to Bulgaria  -  Туризъм България
Работа  -  Bultourism.com  -  Хороскопи  -  Китен  -  Idi.bg  -  Adventure.bg  -  Следвай.ме  -  Запознанства
Board.bg  -  Tripi.bg

Вертикален Свят © Copyright 2005-2018

Sitemap