Mountain World
ПЛАНИНСКИ СПОРТОВЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЯ
Начало Трекинги Пътешествия Изкачвания Календар Магазин Книжарница Кой какво Пътеводител Статии Новини Видео Галерии Контакти
В момента е: Чет Апр 25, 2019 12:56 am Български English
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Екипът на Планински свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване със специализираният сайт за хора с приключенски дух и жажда за пътешествия, онлайн от 1 януари 2005 година
Array
ТОП ОФЕРТИ:
Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси 1000 лв.   
Трекинг в Кордилера Уайуаш до базовия лагер на Суила Гранде с изкачване на в ... 3710 лв.   
Зимно изкачване на връх Вежен и Старопланинското конче 210 лв.   ДоломитиПетър Гаврилов, Капитал  |  Публикувана на Пет Май 12, 2017 4:38 pm


Доломити

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Тре Чиме де Лаваредо на залез слънце

Снимка: Иван Миладинов

http://ivanmiladinov.com/blog/dolomitiИма няколко начина да стигнете до Доломитите. Ако не знаете къде са - в горната част на италианския ботуш, грубо казано, над Венеция, до границите със Словения и Австрия. Тези планини според много алпинисти и планинари са най-хубавото място в Италия. Начините за стигане дотам са няколко - бърз, сложен или скъп или комбинация от трите. Бърз може да е със самолет до Венеция, Болоня или Триест, като засега обаче няма никакви директни полети от България до тези летища, а от Милано си е далечко. Най-добрият вариант е с автомобил, особено ако имате и повече багаж, както се случва, ако човек е тръгнал да се катери или да лети, както беше в нашия случай. Ние нямахме автомобил подръка и избрахме (без да знаем) най-лошия и бавен вариант - автобус, който пътувал за Испания, но "спира във Венеция", както се закле служителката, която ни продаде билетите в София. Това се оказа опашата лъжа, след като червеният автобус на "Биовет" (фирмата, която вози), пълен с гастарбайтери за Испания, заобиколи внимателно Словения (тамошните служители особено ревностно пазят границите на ЕС) и през Унгария и Австрия се "шмугна" в bella Италия. От пътуването ми остана спомена за рев на бебета, липса на тоалетна и чакане по граници, преди автобусът да спре на една бензиностанция на 3-4 километра от Местре (града, с който де факто е свързана Венеция на сушата) и да ни изостави там с формалното обяснение "нямам право да влизам в градовете". Питам защо не съм научил това в София, шофьорът вдига рамене и се разделяме по "балкански", пък макар и в Европа - проклехме го да му съставят най-големия акт, който е виждал. С малки перипетии стигаме до Местре и оттам се мятаме на влака за Белуно, което е нашата крайна дестинация. С нашите огромни раници с екипировка сме колоритна гледка в италианските железници, които обаче са несравнимо по-удобни и празни в сравнение с кошмарния претъпкан рейс. Влизането в Доломитите е забележително - линията е прокарана през тунели, а високо горе на пилони се "вие" А27 - Аутострада ди Алеманя, която засега е построена само до Белуно, но вероятно един ден през Австрия ще стигне и до страната на аутобаните. Линията на влака и аутострадата минават покрай езерото Санта Кроче, в което се виждат няколко кайта, които се носят с добра скорост. Слизаме в Белуно и се отправяме към селцето Гарна, разположено на хиляда метра надморска височина в подножието на един заснежен планински склон. Гледката е зашеметяваща, не съм очаквал сняг през юни, но това са Доломитите. Гарна е център на провеждащото се в Италия състезание по параплaнeризъм Polish Open, а за нас е отличен начин да летим на ново място в компанията на добри пилоти. Сформираме и типичен източноевропейски отбор - полякиня, двама руснаци, двама българи, в който за "цвят" взимаме и единствения австралиец в състезанието.


Доломити

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Rifugio Auronzo и гърба на южната страна на Тре Чиме де Лаваредо

Снимка: Иван Миладинов

http://ivanmiladinov.com/blog/dolomitiПървия ден се запомня със зверски студ - всички нощи над хиляда метра надморска височина са студени, особено ако си в палатка като повечето състезатели. Сутринта пием кафе, слънцето огрява заснежените склонове и правя няколко снимки, докато коментираме ниската облачна база и възможността да има състезание в този ден. Вариантите, ако няма, са няколко - до отидем до Кортина ди Ампецо, на около 70 километра на север, или да пробваме да летим в Басано, на 80 километра на запад. Има и трета опция - да се превърнем в класически туристи и да обикаляме Венеция и каналите заедно с тълпите, които се стичат там. Отиваме до Местре с кола, откъдето взимаме влак - паркирането в самата Венеция е практически невъзможно, макар и да има някакви паркинги. Правим класически тур по тесните улички, заобиколени от сгради, някои от които изглеждат така, сякаш всеки момент ще паднат. В цяла Венеция текат мащабни реставрации, някои канали са отводнени за целта, но като цяло бизнесът с гондолите си процъфтява - може да се видят гондолиери, които возят туристи с 270 евро в час, да гребат лежерно под малките мостчета, докато бърборят по телефоните си. Чудя се дали няма да се сблъскат с някоя моторница в някой по-натоварен канал и кой ще е виновен според венецианския КАТ, но не се случва подобно нещо, макар че видях инфарктни разминавания и отблъскване с крак от наближаваща стена.


Доломити

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Северозапдната страна страна на Тре Чиме де Лаваредо

Снимка: Иван Миладинов

http://ivanmiladinov.com/blog/dolomitiСтигаме пеш до "Пиаца ди Сан Марко", където стълпотворението е грандиозно, цените за музеите и църквите стартират от десет евро, а гълъбите вече са преяли. Различавам поне десетина различни езика, докато се мъча да снимам, без в кадъра да попадат глави на други хора.
На следващия ден времето става за летене и получавам първите си впечатления от Доломитите. В следващите дни организаторите дават интересни задачи в долината на езерото Санта Кроче, по ръба на планината, точно до националния парк Доломити Белунези, с прехвърляне на долината, където пътят отива на север към Австрия. В един от дните виждам два безмоторника да въртят в същата термика под мене, но наоколо има твърде много пилоти, за да мога да пусна управлението и да ги снимам. За сметка на това снимам, докато прелитам един планински язовир на около тридесет километра оттам в посока Фелтре. Убеждавам се, че летенето в този район на Италия е такова, каквото се доближава максимално до представите ми за перфектно - силни термики и поддръжка, както и интересен релеф, над който се лети. В един от дните кацам на ливадка между две селца и чувам шум от клонки зад себе си. Обръщам се и виждам една сърна да се отдалечава грациозно към дърветата. В няколко от дните облачната база е ниско и летим по склона над Белуно, няколко души не успяват да прелетят и кацат на една поляна до градския супермаркет. Ние (около 15) стигаме до село на име Перон, където кацаме на стадиона на връщане от контролната точка. Там пием бира и упражняваме италианския глагол манджаре. Тук е мястото да се каже, че италианците като цяло си говорят на италиански, дори когато твърдят, че знаят английски - това обикновено са няколко думи, които се вливат в останалата италианска реч и жестикулации. С австралиеца Джеймс пробваме как върви автостопът в района и той казва Always smile, people like it. Факт, така е, а когато ни вземат и питат какви сме, думите parapendio competizzione предизвикват нов порой от италиански думи, а ние с Джеймс само кимаме и казваме Si, si, докато той се мъчи да сглоби изречение с помощта на разговорника в джоба си.


Доломити

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Северозапдната страна страна на Тре Чиме де Лаваредо

Снимка: Иван Миладинов

http://ivanmiladinov.com/blog/dolomitiГоре-долу по този приятен начин протича една седмица в Доломитите и твърдо решавам да не пропускам състезание в района при възможност. Белуно и градчетата в района също са много приятни - имат хубави запазени старинни централни части, където има суперсладолед (gellato) за 4-5 евро. Пиците също са на ниво, а в Белуно единственият публичен интернет достъп се оказва магазинче с кабинки за интернет телефония, което е държано от радикален тунизиец. Докато аз и Джеймс проверяваме имейлите си, той изнася лекции на смесица от английско-френско-италиански за терориста Буш и тайните затвори на ЦРУ.

Връщането е далеч по-лесно и приятно. Италианските железници ни закарват до Загреб, откъдето с най-готиния влак, на който съм се качвал, стигаме до Белград, откъдето отново попадаме в плен на гадни автобусчета с неясен график.


За да видите най-доброто от Доломитите, а и за да се впуснете в едно необикновенно приключение ви препоръчваме да обърнете внимание на нашата програма Трекинг в Доломитите с изкачване на Мармолада, Монте Кристало и Тофана ди Роузес


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1264 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ОЩЕ СТАтИИ ОТ РАЗДЕЛ Дестинации:
Шотландските Хайлендс и Бен Невис
Местата, които ни кефят
Езикът на Трола в Норвегия
Sossusvlei и Deadvlei в Намибия
Делхи – град, създаден от хаоса
Топ 5 туристически преходи в света
Заливът на поетите
10 места с красиви легенди, които да посетите в България
Десетте най-добри места за риболов в света
Връх АраратИнтересно !!!


  • 09/03/2018

    Да, Чили

    коментара


    Към новината
    Основателят на компанията за туристическо облекло The North Face подарява един милион акра земя за създаване на национални паркове в Чили. На половин планета разстояние от Пирин, където през март поради немарливостта на няколко души се отрови почти цяла колония от редкия вид белоглави лешояди, през същия месец вниманието на малка група хора кулминира в голям жест за природата.Последни новини !!!Любопитно:
Сняг в пустинята Сахара () - 13/01/2018

Атракции:
Заклещения камъв в Kjerag, Норвегия () - 06/04/2017

Политика:
Кабинетът промени тарифата за таксите в туризма () - 24/01/2017

Атракции:
Прекестолен - най-красивата отвесна скала в света () - 18/03/2016

Събития:
Изложба "Нощ над България" () - 10/07/2015

Политика:
Дават до три еделвайса за категоризация на хижите () - 06/04/2015

Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 0 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Alpine Guides  -  Вертикален свят

Facebook  -  Google+

Вертикален Свят © Copyright 2005-2019

Sitemap